Varusteet

Hyvät ja asianmukaiset luistimet ovat luistelukoululaisen tärkein varuste. Kunnollisilla luistimilla luistelutaitojen oppiminen on helppoa ja mukavaa.

Luistimista on hyvä tarkistaa kolme asiaa:

  • Luistimien tulee olla nilkasta tukevat
  • Sopivan kokoiset
  • Teroitetut terät

Aloittelevan luistelijan kannattaa hankkia jo alussa laadukkaat taitoluistimet tai hokkarit joko uusina tai käytettyinä. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan.

Luistinkenkä

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Tukevalla luistimella voi seistä yhdellä jalalla ja hyppiä tasahyppyä ilman, että nilkkaosa vääntyy. Jos luistinkenkä ei tue jalkaa, luisteleminen on hankalaa ja jalat kipeytyvät nopeasti.

Luistimiin ei kannata ostaa liikaa kasvunvaraa. Liian isot luistimet eivät tue jalkaa tarpeeksi. Valmentajat ja ohjaajat neuvovat mielellään luistimiin liittyvissä asioissa.

Luistinterä

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu on mahdotonta. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Luistelukoululaiselle sopiva teroitusväli on kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella. Muistathan kuivata terät jokaisen käyttökerran jälkeen.

Jos haaveissa on oppia taitoluistelusta tuttuja elementtejä, kannattaa jo alussa hankkia oikeat taitoluistimet ammattiliikkeestä. Taitoluistimien luistinterissä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa. Lisäksi uraterä mahdollistaa kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä. Taitoluistimet tulee teroittaa aina asiantuntijalla!

Luistimien sitominen

Luistimen sitominen aloitetaan alhaalta ja sidotaan jalkapöydän ja nilkan kohdalta tukevasti. Varsi on sopivan kireä, kun kyykkyyn meneminen onnistuu vielä hyvin. Liian pitkät nauhat kannattaa lyhentää sopiviksi, niitä ei missään nimessä kierretä nilkan ympärille.

Luistimien hoito

Luistinten terät kolhiintuvat helposti, joten aina jään ulkopuolella liikuttaessa on tärkeää käyttää teräsuojia. Jotta terät eivät ruostu, kuivataan ne heti jäältä tultaessa esim. pienellä pyyhkeellä. Harjoitusten välillä luistimet säilytetään ilman muovisia teräsuojia.

Luistelijan asuste

Hyvä luistelijan asuste jäällä on joustava ja lämmin. Pienimpien luistelijoiden vaatteiden tulisi myös kestää märkää (kaatumista). Paksut toppavaatteet vaikeuttavat liikkumista, joten parempi vaihtoehto on esimerkiksi softshell- tai fleece-asu ja alle lämmin kerrasto. Jää on viileä elementti, joten pipo ja lämpimät sormikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla. Pitkät hiukset laitetaan harjoituksiin kiinni.