Varusteet

Hyvät ja asianmukaiset luistimet ovat aloittelevan taitoluistelijan tärkein varuste. Kunnollisilla luistimilla luistelutaitojen oppiminen on helppoa ja mukavaa.

Luistimista on hyvä tarkistaa kolme asiaa:

  • Luistimien tulee olla nilkasta tukevat
  • Sopivan kokoiset
  • Teroitetut terät 

Luistinkenkä

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Tukevalla luistimella voi seistä yhdellä jalalla ja hyppiä tasahyppyä ilman, että nilkkaosa vääntyy. Jos luistinkenkä ei tue jalkaa, luisteleminen on hankalaa ja jalat kipeytyvät nopeasti.

Luistimiin ei kannata ostaa liikaa kasvunvaraa. Liian isot luistimet eivät tue jalkaa tarpeeksi. Valmentajat ja ohjaajat neuvovat mielellään luistimiin liittyvissä asioissa.

Luistinterä

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu on mahdotonta. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Harrastajalle sopiva teroitusväli on kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella. Muistathan kuivata terät jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Taitoluisteluelementtien oppimista helpottaa, jos luistimissa on kärkipiikit, mutta alkuun pärjää hyvin esim. hokkareillakin.

Jos olette hankkineet oikeat taitoluistimet, on tärkeää, että ne teroitetaan vain alan ammattiliikkeessä. Taitoluistinten teroitus poikkeaa täysin jääkiekkoluistinten teroituksesta ja kokematon teroittaja voi helposti pilata terät väärällä teroitustekniikalla. Taitoluisteinten teroittajia löytyy muun muassa Tampereelta, Tuusulasta ja Helsingistä.

Luistimessa käytetään jalkaa hyvin myötäileviä sukkia (ei villasukkia).

Luistimien sitominen

Luistimen sitominen aloitetaan alhaalta ja sidotaan jalkapöydän ja nilkan kohdalta tukevasti. Varsi on sopivan kireä, kun kyykkyyn meneminen onnistuu vielä hyvin. Liian pitkät nauhat kannattaa lyhentää sopiviksi, niitä ei missään nimessä kierretä nilkan ympärille.

Luistimien hoito

Luistinten terät kolhiintuvat helposti, joten aina jään ulkopuolella liikuttaessa on tärkeää käyttää teräsuojia. Jotta terät eivät ruostu, kuivataan ne heti jäältä tultaessa esim. pienellä pyyhkeellä. Harjoitusten välillä luistimet säilytetään ilman muovisia teräsuojia.

Luistelijan asuste

Jääharjoituksiin päälle kannattaa pukea lämpimät ja joustavat vaatteet. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi fleecetakki ja joustavasta kankaasta valmistetut housut tai trikoot. Pään suojana voi käyttää kypärää, turvapantaa tai pipoa. Käsissä tulee olla sormikkaat tai muut käsineet. Pitkät hiukset laitetaan harjoituksiin kiinni.

Ennen jääharjoitusta pidetään luisteluharjoittelua tukeva jumppa, jossa lämmitellään keho valmiiksi jääharjoittelua varten. Jumppaan luistelija tarvitsee hyvin jalkaa tukevat lenkkarit sekä hyppynarun. Myös juomapullo on hyvä olla mukana.

Kaipaavatko varusteesi päivitystä? 

Tarvittavat varusteet löydät: https://goldenskate.fi/tuote-osasto/7aloittelijat/